Yetişkinler gibi çocuklar da gün içinde maruz kaldığı veya geçmişteki yaşadıkları olaylardan, durumlardan etkilenebilir. Bu süreçte devreye yetişkinlere uygulanan terapinin dışında çocukların ihtiyaçlarına yönelik Oyun Terapisi girer.
Çocuklarda Psikolojik Danışmanlık
Çocuklarda danışmanlık süreci, çocukların duygu ve davranışlarından yola çıkarak yaşadıkları psikolojik güçlüklere destek olmak amacıyla uygun teknikler kullanılarak verilen bir danışmanlık şeklidir.
Her çocuğun biyolojik özellikleri, sosyal çevresi ve yetiştirilme şeklinden kaynaklı birbirinden farklıdır. Bu sebeple bir olay karşısında davranış ve duygu farklılıkları yaşayabilirler. Çocuğun sağlıklı gelişimi için duygu ve davranışlarını sağlıklı bir şekilde yorumlayabilecek Çocuk Psikologları burada devreye girer.
Çocuk Psikoloğu, çocuğun gelişimsel sürecini dikkate alarak bireysel, sosyal ve psikolojik olarak gelişimine yardımcı olan ve herhangi bir problem karşısında doğru yaklaşımı sergileyen kişidir.
‘’OYUN ÇOCUĞUN DİLİ, OYUNCAKLAR İSE ONLARIN KELİMELERDİR’’ –Garry Landreth
Çocukla terapide en çok başvurulan terapi tekniği Oyun Terapisidir. Oyun terapisi çocuğun gereksinimine göre 2-12 yaş aralığına uygulanır. Çocuğun yaşı ve ihtiyaçları doğrultusunda oyunlar ve oyuncaklarla çocuğun dile getiremediği duyguların dışa vurumu sağlanır.
Oyun Terapisi Hangi Durumlar için kullanılır?
-Öğrenme güçlüğü
-Okula uyum sorunu
-Okul korkusu
-Ayrılma kaygısı
-Kardeş kıskançlığı
-Boşanmış aileler
-Okul öncesi dönem sorunları
-Çekingenlik, içe kapanıklık
-İnatçılık problemi
-Tuvalet sorunu gibi birçok durumda oyun terapisi etkilidir.
Oyun terapisi; çocuğun iletişiminde, duygularını düzenlemede, ilişki geliştirmede, ahlaki yargılarda, özgüven aşılama gibi özelliklerde gelişmesine yardımcı olur. Tabi ki başta da belirttiğimiz gibi çocuklarımız özeldir ve tektir. Çocukluk yaştaki gelişimsel süreci de ileri yaşantıları için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu sebeple işine hakim çocuk psikologlarından destek almak çok önemlidir.
Commenti