top of page
Ara

Aile Yapısı ve Önemi

Güncelleme tarihi: 24 Oca

Hayatın koşturmasına küçük bir mola verip çevremize baktığımız olmuştur hepimizin. Gördüklerimiz, içinde bulunduğumuz toplumun nasıl bu kadar acımasız, anlayışsız, bencil ve öfke dolu olduğudur. Konu topluma mal olsa da sorunun ilk tohumları aile içinde filizlenmektedir ve ne yazıktır ki çoğu olumsuzluk gibi bu da çok hızlı bir şekilde dallanıp budaklanmaktadır.


Sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı bir aile yapısı ile oluşturmaktadır. Aynı şekilde yıkıcı, isyankar, amaçsız ve tükenmiş bir toplumda da ailenin ürünüdür.

Ailenin yapısı, aile üyeleri arasındaki iletişimi, etkileşimi ve işlevselliği yansıtmaktadır. Katı ve düzenli olmayan bir aile yapısında, esnek ve düzenli bir aile yapısına göre daha sık aile içi problemler yaşanmaktadır.

Katı aile yapısında aile bireylerinin her birinin rolleri sert ve belirgindir, aile tek bir otorite figürü tarafından yönlendirilir. Bu otorite figürü diğer aile bireyleri üzerinde oldukça baskılayıcı bir etkiye sahiptir. Aile içi kurallar otorite figürü tarafından belirlenir.


Ailenin katı ve düzensiz bir yapılanmasının olması beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Çatışmalar ve bu çatışmaların sonucunda aile bireyleri zarar görmektedir. Özellikle otorite figürünün baskısı altında yaşayan çocukların ilerleyen dönemlerdeki yaşam standartları olumsuz etkilenmektedir.


Aile içerisinde sağlıklı olmayan iletişim şekilleri, çocukların ve ebeveynlerin kendilerini ifade edememelerini bununla beraber anlaşılmadıkları düşüncesini oluşturur. Sonuç olarak, aile için kopukluklar ve bu kopuklukların oluşturduğu kısır döngüler içerisine girilen bir çatışma dünyası oluşur.


Peki aile yapısı yeniden düzenlenebilir ve iyileştirilebilir mi?


Elbette. Bir uzman yardımıyla ve ailenin ihtiyaçlarına göre düzenlenen bir psikoterapi süreciyle aile bir bütün olarak ele alınır. Bunun yanında ailedeki hiçbir bireyin ihtiyaçları göz ardı edilmez başka bir deyişle aile bireylerinin her birinin istek, duygu ve düşünce sistemleri değerlendirilir.


Bu yapılandırma ve terapi sürecinde sabırlı olmak ve çözüm odaklı yaklaşmak, sorumlulukları yerine getirmek oldukça önemlidir. Unutmayınız ki aile bir yapıdır ve bu yapıyı oluşturan her bir bireyin etkisi oldukça önemlidir. Sağlıklı bireyler sağlıklı aile yapısını, sağlıklı aileler de sağlıklı toplum yapısını oluşturur.




Comments


bottom of page